Morele Stress

Image

De spanning tussen wie we zijn (reeële)

en wie we willen zijn (ideale)

creeërt een gezonde spanning of stress die blijft inspireren,

een doel geeft om naar te streven

ONS AANBOD

De afgelopen jaren verwierf de onderzoeksgroep Ethiek in de zorg van de Hogeschool West-Vlaanderen heel wat expertise inzake het domein ‘morele stress en morele veerkracht’. 

Wilt u uw team/afdeling/organisatie van morele stress naar morele veerkracht brengen? Wij ondersteunen u hierin. Een medewerker van de onderzoeksgroep Ethiek in de zorg, met ervaring in training en coaching, werkt met u en uw team of uw organisatie richting morele veerkracht. We hanteren hierbij de principes van de waarderende benadering (Appreciative Inquiry).

We komen graag bij u ter plaatse om het concept ‘morele stress’ toe te lichten in een verkennend, vrijblijvend gesprek.

Neem zeker contact op voor een aanbod op maat.

 • Sensibilisatiesessies rond morele stress en morele veerkracht.
  We maken kennis met de begrippen en luisteren naar getuigenissen. we herkennen de symptomen en uitingsvormen van morele stress. we zien in dat morele stress een positief startpunt is voor reflectie en morele veerkracht.

 • Teamworkshops.
  Door middel van interactieve oefeningen verkennen we de verschillende kamers van het ‘Morele veerkrachthuis’, zoals zelfkennis, (zelf)waardering, mildheid, zingeving… We moedigen zorgverleners aan om ervaringen van morele stress te delen met collega’s en stil te staan bij de impact van de zorg: zowel ervaringen van morele stress als momenten van ‘goede zorg’ mogen benoemd worden. We focussen op hulpbronnen en copingvaardigheden.
 • Infosessies en/of  meer uitgebreide vormingen voor leidinggevenden.
  We gaan aan de slag met de ontwikkelde instrumenten. Hoe kan ik morele stress herkennen bij mijn team? Op welke manier kan ik morele stress bespreekbaar maken?
 • Bouwen aan een moreel veerkrachtige organisatie.
  Advies op maat en begeleiding van traject.

  Wat houdt een ondersteunende organisatiecultuur in? Hoe pak ik uitlokkende factoren van morele stress aan? Welke plaats heeft aandacht voor morele stress in mijn ruimere beleid?
 • Morele stress en morele veerkracht als thema op uw symposium, studie-avond, als topic in een vergadering…? Neem contact met ons op en dan bekijken we de mogelijkheden.